“He estat Peter Pan, un mosqueter guapo, Batman moltes vegades”


Félix Maritaud, quan era petit, al carnaval de La Guerche-sur-l'Aubois, al Cher.

“He de tenir 5 o 6 anys en aquesta imatge, feta al carnaval de La Guerche-sur-l’Aubois, el poble de Cher on vaig créixer, enmig de planes. Al camp, els rituals solen ser més nombrosos i seguits que a la ciutat, amb tradicions vinculades a la natura o la religió: allà, aquest carnaval era realment la festa pagana que marcava l’arribada de la primavera. Tots els nens van sortir disfressats pel poble, acompanyats dels adults. A la plaça central, on hi ha l’església que aquí veiem, es va encendre un foc. M’encantava disfressar-me. He estat Peter Pan, un mosqueter guapo, Batman diverses vegades i, aquí, un pallasso.

Els meus pares, bons vivants, també van venir disfressats: una vegada, la meva mare fins i tot es va atrevir a portar una gran disfressa de caramel, tot d’alumini rosa… Darrera la paret d’adults que veiem a la foto, tots els altres nens han de jugar, tirar. confeti o petards. Jo, no estava al marge però sempre una mica estrany, molt sensible, a l’actuació, i vaig llegir alguna cosa simbòlica en la meva manera de fer pallasso al meu racó, mentre tothom em gira l’esquena. El mite de l’artista o del queer, potser. En tot cas, la sensació de no créixer exactament en la mateixa direcció que els altres.

“La gran majoria de les comèdies franceses haurien de deixar de ser grossòfobes, homòfobes, xenòfobes, etc. »

En aquella època volia ser astronauta o arqueòleg. Professions en “a”. Però actor, no hi vaig pensar. Més tard, vaig començar les belles arts sense realment voler ser artista. Allà vaig conèixer un noi amb qui vaig tenir una gran història d’amor. Vaig intentar pintar, dibuixar, construir la imatge. Aquest és el primer lloc institucional on em van dir que es podia explorar la meva visió de les coses una mica alterada.

Llegeix també: Camille Henrot, artista visual: “La meva mare va preparar per a la vida eterna els animals que la gent li va confiar”

Tanmateix, des de la meva segona pel·lícula, Sauvage [de Camille Vidal-Naquet], vaig sentir que actuar seria una professió més adequada. Em vaig adonar que podia, al cinema, ser una eina que sent i intenta transmetre sensacions. Ser artista és una forma de catarsi intensa, i pintar és endinsar-se en un mateix per extreure’n alguna cosa per aplicar-lo a una superfície. Jugar, al contrari, permet allunyar-se d’un mateix. Estem més protegits, calculem les emocions d’un personatge per evitar gestionar les seves massa frontalment.

L’actor és místic, misteriós, commovedor, però més còmode que l’artista, al meu entendre. Jugar al pallasso, al cinema, això no em desagradaria. Però la gran majoria de les comèdies franceses haurien de deixar de ser grossòfobes, homòfobes, xenòfobes, etc., haurien de deixar de burlar-se de la classe obrera o dels camperols. O que s’aventuren en un humor més fosc, més escombraries. Però fer riure la gent per ser amable o consensuat? No.

Avui torno de tant en tant a La Guerche. Vaig tornar-hi per Setmana Santa, a casa del meu pare. Viatjo molt, però hi ha pocs llocs tan bonics com el seu jardí per admirar postes de sol: una esplanada allargada, arbres salvatges i, darrere, el sol que cau com ombres xineses… Quan miro aquesta foto, avui, reconec jo mateix en ell. És un autèntic retrat meu, no actual, és clar, però que realment mostra qui sóc, el meu estat d’ànim: un retrat d’arrel, en certa manera. »

Tom (1h 27), de Fabienne Berthaud. Amb Nadia Tereszkiewicz, Félix Maritaud i Tanguy Mercier. Als cinemes l’11 de maig.