“Sóc un gran romàntic”


Aquesta segona novel·la t’ha vingut de manera natural?
Olivia Ruiz –
Els comentaris dels lectors, que per a mi és la recompensa més gran del món, m’hi van empènyer. Si pogués curar la solitud de certs cors amb Cómoda amb calaixos de colors, valia la pena tornar a provar l’aventura. Tant si escrivim, composem o cantem, també intentem reduir la nostra pròpia solitud interior. En certa manera, és el que ens uneix als altres.

Escolteu la caiguda de la pluja és la continuació del vostre fresc a l’exili.
Olivia Ruiz – Sí, però els dos llibres poden viure de manera independent. Aquesta està més impregnada per la meva història, perquè créixer en un cafè és atípic. Vaig demanar a la meva mare que em parlés de clients com Manu amb la cara de Bourvil i la gorra cargolada al cap. De petit li vaig saltar a la falda i avui, quan arribem a Marsella, és el meu fill qui corre a veure’l jugar a la petanca. Un cafè és una trobada amb la vida, però no parlo de les guerres territorials que encara hi ha. Remodelar els teus records a mesura que envelleixes és bastant que salva vides, només et permet despertar el bell. Així, evocar la meva àvia, la Pepita, la directora del cafè, amb una cullera de fusta com a pal, a través del personatge de la Rita em va fer bé.

Aquesta vegada, la germana de la Rita, és la teva heroïna…
Olivia Ruiz – M’agraden els defectes, la gent trencada, la fragilitat de la mirada. Els que desborden de confiança no m’interessen. Quan escric, prefereixo ser el sanador. Però el veritable heroi del llibre és la passió amorosa, la trobada de dues ànimes perdudes. Amb aquesta pregunta central: quant pot estalviar l’amor de tot?

Les teves arrels espanyoles tornen a ser el cor del llibre. Per què ?
Olivia Ruiz – Com que no vaig créixer a Espanya, de vegades em sento tallat de la meva història. M’agradaria passar un any per viure-hi, per submergir-me millor en la llengua i la meva cultura. L’exili és tan constitutiu de la meva personalitat que és el teló de fons permanent quan escric. Gràcies a Còmode havia descobert elements de la nostra història familiar. El meu pare va recordar que la seva àvia enterrava les seves quatre filles a la sorra perquè no morssin congelades a la nit. Només podria haver passat a les colònies, i la meva àvia devia tenir llavors l’edat de la Carmen. Això va plantejar moltes preguntes: com es viu a l’exili quan és el més jove, el protegit de la família?

Has fet alguna investigació?
Olivia Ruiz – Sí, sobretot per l’empresonament de la Carme, sota el franquisme, comprovant tots els elements històrics: els díptics a la presó, la propaganda per megafonia, les condicions de detenció… També va costar llegir els testimonis que escriure aquests passatges. . Però com dic sovint: “El silenci s’ha d’assassinar, és un verí. »

Les dones sempre inspiren aquesta història…
Olivia Ruiz – Ahir com avui, ser dona és menys fàcil que ser home. És una necessitat defensar la condició de la dona, parlar del seu poder. Però qui ve a completar el camí de la Carme? Escouto, un jove. El feminisme no és la voluntat de prescindir d’ells. És voler la igualtat i reconèixer la necessitat de cada ésser humà de trobar l’amor. Ho nego i ho amago, però sóc un romàntic immens.

M’agraden els defectes, la gent trencada. Els que desborden de confiança no m’interessen.

Quina mare ets del teu fill?
Olivia Ruiz – Nino té 6 anys i mig i és una feina diària perquè no repeteixi el que sent al pati. Intento explicar-li, però, com jo, és hipersensible, i l’equilibri és difícil de trobar. Vull que entengui que alguns nens no tenen la seva oportunitat, sense trencar-li el cor dient-li coses que és massa petit per escoltar. Fins i tot estic pensant en un espectacle per als més petits per ensenyar-los la igualtat de gènere i els estereotips des de la llar d’infants… No, les nenes no juguen pitjor a futbol que els nois!

El teu llibre també ressona amb els esdeveniments actuals.
Olivia Ruiz – L’estava acabant quan van començar els esdeveniments a Ucraïna i encara em va semblar més necessari donar suport a aquest discurs d’obertura. Les meves dues novel·les el tocador et Escolta com cau la plujai l’espectacle Boques cosides són lluites feministes i odes als migrants. A més, el meu proper disc parlarà de la sensualitat i de la dificultat de tenir diferents rols superposats a la vida.

Tu lideres tot…
Olivia Ruiz – Estic immensament ansiós, i l’abandonament que requereix la creació em permet desconnectar. Ja tinc vuit temes del futur disc i de la gira Boques cosides es va reprendre. La feina, com la cuina, és una sortida. Allà hi entreteixo forts llaços, hi creo una nova família. Sóc molt un líder!

La música és present a les teves novel·les.
Olivia Ruiz – Està molt arrelat a la cultura llatina. El meu avi Pedro em va ensenyar tots els balls de saló, com el tango i el pas-doble. M’encantava anar amb ell al ball del poble. Va tenir una vida poc probable: era un granger, però també va obrir el primer cinema itinerant a Aude. Quan vaig començar, vaig rebre cartes de persones que havien descobert John Wayne gràcies a ell. La meva mare balla meravellosament bé, sobretot rock. Ella podria haver estat la Cali del llibre, molt complerta en la vida d’un artista. Però com que el meu pare és músic, com a compensació, va triar una feina fixa. Potser ella també, en línia amb els seus pares, no es va permetre prou.

Ha llegit el teu llibre?
Olivia Ruiz – Encara no, i fa poc em vaig adonar que també era una mena de mea culpa per a l’adolescent rebel, horrible que era abans i que s’assembla molt a la Carmen. Des dels 14 fins als 19 anys, vaig donar als meus pares anys terribles, que realment no desitjo a ningú. Veurem què em reserva el meu fill…

T’ha agradat escriure?
Olivia Ruiz – Totalment, encara que l’exercici sigui dolorós. Vaig escriure durant la meva gira i els dies que no estava en concert, em llevava a les 5 o 6 en punt. A les 8, vaig tenir cura del meu fill, després vaig tornar a la feina quan va marxar a l’escola. A mitja tarda estava lluitant ja que sóc una bateria elèctrica i pateix de falta de moviment. També jutjo la meva feina amb duresa, i escriure sempre va amunt i avall. Però quan m’omplen els meus personatges, sóc feliç.

Ja ens imaginem un volum 3 a aquesta sàvia família. Ho esteu tenint en compte?
Olivia Ruiz – Tinc moltes ganes: escriure el quadern d’Escouto amb veu d’home, explicar el viatge per carretera de les germanes que marxen amb els dos petits. Però aquí, primer estic acabant la música d’una pel·lícula d’animació per a nens de 2 a 5 anys. El tocador s’estrenarà a Espanya, es convertirà en una sèrie a França, i també treballaré amb una actriu per a una adaptació teatral. Ja saps, com més ocupat estic, menys em trobo. Quan el meu fill no és allà per nodrir-me amb la seva llum, el treball és un pal·liatiu meravellós.

* Estrena l’11 de maig.

També per descobrir: Pascale Arbillot: “L’humor és la cortesia de la desesperació”